Szkocka whisky rodzaju blended, która pierwszy raz pojawiła się w ofercie marki Loch Lomond w 2015 roku, wyłącznie w Stanach Zjednoczonych. Już rok później, w 2016 w trakcie International Wine & Spirit competition została dostrzeżona i nagrodzona Brązowym Medalem. Od pewnego czasu whisky dostępna jest jeszcze w krajach europejskich, w tym także w Polsce.
Glengarry Blended Scotch to starannie przypasowany kupaż destylatów grain i malt, które pochodzą z gorzelni producenta. Oferuje korzystnie zaokrąglony profil z nutami dymu i torfu.
Jej aromat otwiera się niuansami podgrzewanego jęczmienia, słodkiej wanilii, płatków zbożowych, brązowego cukru i skórki pomarańczowej. Na podniebieniu tony karmelu, dojrzałych owoców i pomarańczy łączą się z akcentami suszonej trawy, dębu, a także torfu. Finisz stosownej długości, pozostawia subtelne wrażenia korzennych przypraw, toffi, wanilii i świeżego drewna.
Whisky idealnie spełni oczekiwania jako komponent koktajli lub do podawania na kostkach lodu. W tej linii dostępna na dodatek: Glengarry Single Malt, a także Glengarry Peated & Smoky.
Nazwa marki Glengarry odnosi się do typu czapki stosowanej najczęściej w wojsku. Glengarry to szkocka furażerka z typową biało-czerwoną szachownicą tuż przy linii czoła. Projekt kartonika tego wydania doskonale nawiązuje swoim wyglądem do tego konwencjonalnego nakrycia głowy. Pierwsze wzmianki na temat funkcjonowania destylarni Loch Lomond pochodzą już z 1814 roku, aczkolwiek jej dalsze losy nie są do końca znane. Pewnym jest, że na jej początki wpłynęły klasyczne klany Celtów, dzięki którym mogła zapisać się na korzystne w historii szkockiego wyrobu whisky. Gorzelnia w obecnej postaci funkcjonuje od 1964 roku, kiedy została założona albo reaktywowana przez byłych właścicieli Littlemill w Bowling.