Czerwone wino wytrawne, pochodzące z regionu Medoc - będącego historyczną częścią Bordeaux. Generuje się je z kupażu starannie dopasowanych szczepów: Cabernet Sauvignon, Merlot oraz Petit Verdot. Owoce zbierane są ręcznie z winorośli klasyfikowanych jako Cru i stanowiących jednocześnie 95% całej apelacji.
Wino znamionuje się ciemnogranatową, głęboką barwą. Ujmujący bukiet łączy pyszne aromaty dojrzałych, czarnych wiśni, czarnej porzeczki, a także słodkich przypraw (wanilii, pieprzu, bukszpanu). Na podniebieniu ujawnia nuty owocowe, jedwabistą teksturę oraz poprawnie zintegrowane taniny. Niuanse dębu prowadzą do długiego i wyszukanego finiszu.
Chateau Teynac St. Julien najlepiej serwować z dziczyzną, wędlinami, pasztetami, a także serami.
Teynac & Corconnac jest wspólnym projektem Philippe i Fabienne Pairault. Siedziba firmy znajduje się w samym sercu Saint-Julien Beychevelle. 4,5 hektarów posiadłości należało dokładnie zaplanować, tym bardziej, że w tym samym czasie (około 1990 roku) na własność przejęto także 8,5 hektarową posiadłość Château Corconnac w apelacji Haut-Médoc. Początkowa restrukturyzacja winnic, ulepszenia metod produkcji oraz wdrażanie nowych narzędzi zaowocowało winami stanowczo wysokiej klasy. Trzydzieści lat później córka pary Eleonore Pairault dołączyła do rodzinnego biznesu, wprowadzając kolejne, świeże pomysły.
w przypadku zainteresowania mocnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem w celu ustalenia przystępności.