Czerwone wino wytrawne z regionu Abruzzo, które powstaje w 100% ze szczepu Montepulciano. Jest ono najważniejszym ciemnym szczepem w Abruzji oraz sąsiadującej do niej Marchii i drugim szczepem co do ilości nasadzeń w Italii. We włoskich, zdrowych i pełnych odżywczych elementów mineralnych glebach zyskuje trafne warunki, co pozwala mu na wielkie plony pełne soczystych winogron. Wino Montepulciano jest zalążkiem historii enologii Arbuzji, jako regionu docenianego na wszystkich rynkach międzynarodowych.
Torre Cerere oferuje bukiet pełen soczystych owoców, w którym wyraźnie wyczuwalne są wpływy bałkańskie, a także śródziemnomorskie. Na podniebieniu przyjemnie zaokrąglone, wytrawne. Znamionuje się bogatym finiszem o delikatnych taninach i dobrej kwasowości.
Najlepiej serwować je do dań z czerwonym mięsem, a także konwencjonalnej kuchni włoskiej z dużą ilością makaronu. Optymalna temperatura podawania to od 16 do 18°C.
w sytuacji zainteresowania solidnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem w celu ustalenia przystępności.