Czerwone wino wytrawne, stworzone w hiszpańskim regionie Rioja. Tworzone jest ze precyzyjnie wyselekcjonowanych owoców szczepów: Tempranillo (80%), Mazuelo (9%), Garnacha (8%), a także Graciano (3%). Kupaż winogron trafia na 10 dni do fermentacji w zbiornikach ze stali rdzoodpornej. Następnie sok z dolnych warstw przepompowuje się nad powstałą z owoców skorupkę, tzw. pigeage, która z czasem pęka pod naporem trunku. Dzięki tej metodzie wino zyskuje na intensywnej barwie oraz wyjątkowym aromacie.
To wydanie leżakuje 25 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu o objętości 225 litrów. Kolejne trzy lata wino dojrzewa w szkle, zanim trafi do finalnej sprzedaży.
Marques de Murrieta Gran Reserva Finca Ygay Tinto Rioja charakteryzuje się świeżym, jasnym profilem, który proponuje soczyste nuty czerwonych owoców oraz waniliowe, głębokie tony. Miękkie na podniebieniu, o aksamitnej budowie. Ujawnia niuanse wiśniowych powideł, kandyzowanej pomarańczy, suszonych ziół oraz delikatną kwasowość cytrusowej skórki.
Najlepiej smakuje serwowane z czerwonym mięsem, grillowaną rybą, a także z ciężkimi potrawami, urozmaiconymi o bogate sosy. Przed podaniem zalecane jest napowietrzanie.
Historia producenta Marques de Murrieta nierozerwalnie związana jest z Don Luciano Murrieta, który stosując techniki winiarskie poznane w Bordeaux, wyprodukował pierwsze wino Rioja w 1852 roku. Pan od samego początku był pewien, że jego trunki dojrzewane w stosowny sposób, zostaną błyskawicznie docenione nie tylko w Hiszpanii, lecz i w innych zakątkach świata. Butelki pierwszej partii rozesłał do Meksyku i na Kubę, co można uznać za pierwszy w historii eksport wina Rioja.
w sytuacji zainteresowania mocnym rocznikiem, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem w celu ustalenia przystępności.