Wielokrotnie nagradzane białe wino wytrawne od firmy Tinpot Hut. Powstaje w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc, oferując specyficzny profil czarnej porzeczki, trawy cytrynowej, świeżego tymianku z przyjemnym, mineralnym podniebieniem. Wino fermentowane jest na zimno w zbiornikach ze stali nierdzewnych. Na tym etapie użytkowane są specjalne drożdże hodowlane, które wpływają na złożoność napoju, pozwalając na zachowanie świeżego charakteru winogron.
Tinpot Hut Sauvignon Blanc wyróżnia się słomianą, jasną barwą. Bukiet otwiera się wytwornym aromatem, w którym tony grejpfruta, skoszonej trawy, cytrusów i tymianku łączą się z nutami marakui i melona. Na podniebieniu niuanse porzeczki, świeżo ściętego tymianku i dojrzałych owoców, ustępują po chwili bardziej tropikalnym akcentom melona czy marakui. Wino pełne stylu, prowadzi do trwałego, lekko kwasowego finiszu.
rekomendowane do serwowania w roli aperitifu. Dobrze podkreśli także smak owoców morza, kurczaka i letnich sałatek.
Nowozelandzka marka Tinpot Hut została założona poprzez Fionę Turner oraz jej męża Hamisha w 2005 roku. Podstawą stały się winogrona szczepów Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, a także Riesling, które para uprawia w swojej winnicy Blind River,,Home Block", w okolicach Marlbourough.