Czerwone wino wytrawne, wyprodukowane w samym sercu Sycylii. Produkowane ze szczepu Nero d’Avola, który prawdopodobnie został odkryty w tym regionie. Jest to obecnie jedna z najmocniej modnych odmian w południowych Włoszech. Miejscowi nazywają ją,,Principe Sicilliano", czyli sycylijskim księciem. Zbiory przypadają na połowę września, a selektywnie wybrane owoce są odszypułkowane i fermentowane ze skórkami poprzez 68 dni. Następnie wino dojrzewa przez 6 miesięcy we francuskich beczkach, zanim zostanie zabutelkowane.
Anterra Nero D'avola cechuje się głęboką, rubinową barwą z miłymi dla oka refleksami fioletu. Otwiera się pełnym intensywności bukietem porzeczek, dzikich jagód i przypraw. Na podniebieniu jest aksamitne i miękkie, z wyraźnym owocowym profilem.
Poleca się serwować je dla podkreślenia smaku makaronów, czerwonego mięsa, międzynarodowych kuchni i długo dojrzewających serów.
Nazwa Anterra oznacza po włosku,,starożytną krainę" i nawiązuje do bogatej historii uprawy winorośli na półwyspie. Wino będące filarem handlu od wieków w tym kraju, było powodem do doskonalenia rzemiosła i zgłębienia wiedzy na temat pielęgnacji owoców oraz ich przetwarzania. Korzystając z ogromnego doświadczenia swych przodków, właściciele Anterry uczynili produkcję wina swego rodzaju formą sztuki.