Białe, półwytrawne wino produkowane ze skrupulatnie wybranych winogron i dojrzewane poprzez minimum rok w dębowych beczkach. Oferuje wyszukany bukiet i poprawnie wyważony smak. Intensywne nuty wanilii i prażonych migdałów łączą się w trwałym, aksamitnym uścisku, proponując miękki i pełen charakteru finisz.
Pellegrino Marsala Fine SemiSecco reprezentuje fason wzmocnionego wina, powszechnie używanego do gotowania (wyjątkowo w kuchni włoskiej),poprawnie sprawdzającego się w roli aperitifu.
Ten charakterystyczny dla Sycylii wyrób pochodzi z końca XVIII wieku, kiedy zamieszkujący te rejony ludzie, zastępowali powszechny rum w angielskiej marynarce winami własnej produkcji. Wówczas dodawano do nich brandy, żeby mogły przetrwać wielodniowe transporty oceanem. W ten sposób wina Marsala stały się lubiane na całym świecie i niezmiennie cieszą się dużą popularnością.
firma narodziła się już w roku 1880, kiedy rodzina Pellegrino zaczęła uprawiać najlepsze, sycylijskie winogrona. Do teraz producent w swoim działaniu stawia przeważnie na tradycję oraz wieloletnie doświadczenie.