trunek, z którego włoska firma Masi jest najbardziej dumna. Costasera Masi Amarone Classic to czerwone, majestatyczne wino, pełne złożonych smaków i żywiołowej osobowości. Tworzone metodą Apassimento, z winogron z obszaru Valpolicella Classica - Corvina, Rondinella oraz Molinera. Owoce układane są na bambusowych stojakach, w celu najmocniej adekwatnego wzmocnienia ich aromatu.
Wino otwiera się bukietem pieczonych owoców - bardzo soczystych śliwek i wiśni. Ciemno rubinowa barwa zaprasza do degustacji, gdzie dojrzałe owocowe nuty łączą się z niuansami kawy i kakao. Finisz poprawnie wyważony, pozostawiający na podniebieniu niezapomniane wrażenia.
Costasera Masi Amarone Classic poleca się do serwowania z daniami z czerwonym mięsem, dziczyzną, przepiórkami, a także dojrzałymi serami.
Historia producenta Masi rozpoczęła się już w 1772 roku, kiedy rodzina Boscaini stała się właścicielem prestiżowych winnic w niewiele znaczącej dolinie ,,Vaio dei Masi", od której pochodzi też nazwa firmy. Po ponad 200 latach kultywowania pasji do winiarstwa, Masi niezmiennie pozostaje w rękach przodków swoich założycieli - aktualnie szóstego i siódmego pokolenia.
producent specjalizuje się z reguły w nadzwyczajnych winach premium i Amarone, inspirowanych dziedzictwem historycznej Wenecji. Nieustannie wprowadza także innowacje do używanej poprzez siebie metody Appassimento, która była praktykowana w Rzymie już od czasów starożytnych.
Ich sukces najlepiej widać w ilośćch. Wina Masi są szanowane oraz rozpoznawalne w ponad 120 krajach na całym świecie.