Białe wino wytrawne, wyprodukowane z portugalskiego szczepu Alvarinho, który uważany jest za jeden z najlepszych europejskich rodzajów. Daje stosunkowo niskie plony, lecz owoce tej odmiany są wyjątkowo wysokiej jakości.
Wino cechuje się jasnozieloną barwą ze słonecznymi refleksami. Otwiera się aromatem tropikalnych owoców (z zasady nutami soczystej brzoskwini), a także subtelnymi, cytrusowymi akcentami. Na podniebieniu proponuje korzystną teksturę i adekwatną kwasowość. Zachwyca lekkością, zagwarantuje orzeźwienie i wspaniale sprawdza się jako trunek gastronomiczny do podawania w roli aperitifu, a także z daniami z owocami morza, grillowaną rybą, białym mięsem, kremowymi serami, sushi czy sashimi.
Rodzinna producent Fiuza mająca rozległe winnice w regionie Tejo, w Portugalii, produkuje perfekcyjne wino już od ponad stu lat. Producent została założona poprzez Joaquima Mascarenhasa Fiuza, który rozwijał ją aż do początków XXI wieku. W 1985 roku nawiązała współpracę z uwielbianym na całym świecie, australijskim winiarzem Peterem Brightem. Jako pionier w badaniu międzynarodowych odmian winogron występujących w Portugalii, firma opracowała szereg win jednorodnych. Aktualnie w jej portfolio znajduje się również kilka win blendowanych, wytwarzających nieszablonowe i niezapomnienie smaczne profile.
Fiuza produkuje trunki z owoców pochodzących z własnych upraw, które wzrastają na glebach gliniasto-wapiennych. Winogrona są zbierane równocześnie ręcznie jak i mechanicznie, co przekłada się na szerokie możliwości i zapewnia wysoką jakość finalnych produktów.