Białe wino wytrawne, które powstaje z połączenia genialnych winogron szczepu Chardonnay oraz niemal 100-letniego doświadczenia marki La Chablisienne.
Nie bez powodu region Chablis uważany jest za najważniejszego producenta win burgundzkich. To wydanie nadzwyczajnie odzwierciedla warunki, w którym powstają jedne z ciekawszych trunków we Francji. Wapienno-gliniasta gleba, pasja i zaangażowanie winiarzy składają się na wina świeże, o dobrej mineralności, finezyjne i złożone w smaku.
Chablis La Sereine wyróżnia się przezroczystą, bladożółtą barwą ze słonecznymi refleksami. Jego bukiet otwiera się dyskretnymi nutami białych owoców, aby za chwilę odsłonić bardziej intensywne tony mineralnego krzemienia. Wyczuwalne akcenty zielonych, chrupiących jabłek wzbogaca także listek odświeżającej mięty. Na podniebieniu gładkie, o niezwykłej strukturze. Czysty, owocowy smak wzbogaca nuta cytrusowa. Finisz długi i trwały zarazem.
Chablis La Sereine wspaniale komponuje się z kuchnią francuską, szczególnie ze szparagami przyrządzanymi pod przeróżnymi postaciami. Prawidłowo podkreśli także smak tart, koziego sera, wędzonego łososia, ryb lub pieczonego kurczaka.
marka La Chablisienne została założona w 1923 roku przez grupę winiarzy, na czele z Abbe Balitrand. Skupiała i niezmiennie skupiała wokół siebie ludzi zaangażowanych w uprawę winogron, rzemieślnicze wytwarzanie trunków, ale i pionierów, którzy mają jasną wizję tego, jak powinno wyglądać nadzwyczajne wino.