Wyborny napój, powstający w sercu wysoko uwielbianego, winiarskiego obszaru. Stworzony z kupażu szczepów 90% Sangiovese, a także 10% Canaiolo Black. Dojrzewa przez rok w dębowych beczkach, a następnie poddawany jest rafinacji w butelkach przez 4 miesiące, zanim finalnie trafi na stoły konsumentów niemal na całym świecie.
cechuje się rubinową barwą z jaśniejszymi refleksami. Intensywny w aromacie i nad wyraz typowy dla Chianti, zniewala na podniebieniu zbalansowanym smakiem i gładką teksturą. Czerwone, dojrzałe owoce łączą się w nim z nutami świeżo skoszonej trawy, prowadząc do wytrawnego, a zarazem orzeźwiającego finiszu.
Wino rekomendowane do podawania z dziczyzną, jagnięciną i dojrzewającymi serami.
Winnica Trambusti została założona w 1934 roku poprzez Olrando Trambustiego - obfitego miłośnika wina, który postanowił zamienić swoje naturalne powołanie w zawód na całe życie. Marka kilkakrotnie się przenosiła, początkowo z pierwszego magazynu w Greve w Chianti do gminy Impruneta. W 1956 roku winnica została ulokowana we Florencji, którą opuściła dopiero w 2000 roku na rzecz pierwszej lokacji, czyli Greve. Kupiła tam Tenutę Poggio ai Mandorli, przywracając jej dawną świetność. Od tej pory marka skupia się na doskonaleniu swego portfolio, korzystając z niemal 100-letniego doświadczenia wytwarzanych win.