Wino Château Quintus Saint-Émilion 2011 zostało wykonane z dwóch szczepów: Merlot (50%) i Cabernet Franc (50%). Zanim je zabutelkowano, poprzez 18 miesięcy dojrzewało w nowych dębowych beczkach.
To czerwone wytrawne wino wyprodukowane w regionie Bordeaux we Francji przez Château Quintus cechuje się rubinowym odcieniem z fioletowymi refleksami oraz aromatem jeżyn, wiśni, kakao, ziół i pieprzu. Usta są bogate, złożone oraz intensywne i można wyczuć genialnie wkomponowane jedwabiste taniny.
znakomita temperatura do degustacji Château Quintus Saint-Émilion 2011 to 15°C. Perfekcyjnie komponuje się z czerwonym mięsem.
Winiarnia Château Quintus usytuowana jest na 62-metrowym wapiennym wzgórzu. Otoczona jest jednymi z najwybitniejszych posiadłości w Saint-Emilion i szczyci się jednymi z najkorzystniejszych gleb w regionie. Obejmuje 28 hektarów winorośli. Merlot stanowi 66% całej powierzchni uprawy, Cabernet Franc – 26%, a Cabernet Sauvignon – 8%.