Białe wino wytrawne o dużym i wyrazistym smaku, standardowym dla aromatycznego i intensywnego muscadeta. Eksponuje się świeżym, jasnym aromatem owocowym z subtelną nutą mineralną. Sur Lie jest metodą używaną dla pogłębienia smaku trunku, obniżenia owocowości oraz podkreślenia pikantnego profilu korzennego. Podczas fermentacji stosuje się drożdże winiarskie, które po zamianie cukrów na alkohol opadają na dno. Tam pozostawione dojrzewają wraz z winem do roku w niedużych dębowych beczkach. Podczas tych miesięcy uwalniają pożądane substancje - estry, polisacharydy oraz aminokwasy, które wpływają na wielowymiarowość trunku, jego dłuższy finisz czy bogatszy smak.
Wino rekomendowane przeważnie jako aperitif, poprawnie sprawdzi się także jako dodatek do owoców morza, ryb, a także deski serów.
Winnica Poiron Dabin to miejsce z długoletnią tradycją. Sztukę uprawiania winorośli zapoczątkowano w niej w 1858 roku, co poświadczają liczne dokumenty gromadzone przez rodzinę. W 1962 roku Jean Poiron poślubił Therese Dabin. Małżeństwo to zjednoczyło nie tylko dwoje ludzi, lecz także dwie rodziny zaangażowane w produkcję wina, które od tej pory mogły pracować na wspólny rachunek. W ten sposób także dotychczasowa winnica mogła zostać zrestrukturyzowana i stać się bardziej efektywną przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej jakości trunków.