To idealne wino z rocznika 2013 jest kupażem kilku szczepów: Cabernet Sauvignon (60%), Merlot (35%), Cabernet Franc (4%) i Petit Verdot (1%).
Jego intensywny aromat czerwonych owoców, anyżu, lukrecji, goździków, grafitu i tytoniu zniewoli wszystkich zwolenników bogatych i zdecydowanych zapachów. Wino znamionuje także dobra koncentracja, harmonia i długi finisz.
Wino, zanim zostało zabutelkowane, dojrzewało w dębowych beczkach przez 18 miesięcy.
Najlepiej podawać je z daniami takimi jak wołowina, jagnięcina, dziczyzna i drób.
Apelacja Pessac-Léognan powstała w 1986 roku w Graves. Słynie z najlepszych gleb w regionie, które są niezwykle podobne do tych w Médoc (ale głębokość żwiru jest bardziej zmienna). Apelacja Pessac-Léognan znana jest z sporych win, takich jak na przykład Château Haut-Brion czy Château Smith Haut Lafitte.