Wino Angelique de Monbousquet Saint-Émilion Grand Cru to kupaż kilku szczepów: Merlot (60%), Cabernet Franc (30%) i Cabernet Sauvignon (10%). Zostało produkowane w Bordeaux, w apelacji Saint-Émilion.
Znakiem rozpoznawczym wina jest uwodzicielski aromat wiśni, porzeczek, pieprzu, drewna i skóry z ziemistymi nutami w tle. Poza tym Angelique de Monbousquet Saint-Émilion Grand Cru znamionuje się mocną mocą, strukturą i kwasowością.
Wino, zanim zostało zabutelkowane, dojrzewało poprzez 18 miesięcy w dębowych beczkach.
Saint-Émilion jest jedną z największych apelacji winiarskich Bordeaux i po raz pierwszy został oficjalnie sklasyfikowany w 1954 roku. Słynie pomiędzy innymi z tego, iż produkuje więcej wina niż Listrac, Moulis, St Estèphe, Pauillac, St. Julien i Margaux razem wzięte. Duża liczba najkorzystniejszych winnic regionu zawiera się na szczycie stromych wapiennych zboczy blisko miasteczka.