Czerwone wino wytrawne tworzone z kupażu dwóch szczepów w równej proporcji - Primitivo oraz Negroamaro. Owoce wyrastają na mieszanej glebie bogatej w wapień, a także glinę. Maceracja wina odbywa się w dębowych kadziach, a dojrzewa w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej 22 miesiące. Następnie trunek jest butelkowany, gdzie spędza w szkle kolejne pół roku zanim finalnie zostanie przeznaczony do sprzedaży.
Wino cechuje się intensywnie rubinową barwą z fioletowymi refleksami. Jego aromat otwiera się nutami wiśni, jeżyny, czarnej porzeczki, z czasem przechodząc w słodkie niuanse przypraw, wanilii, a także czekolady. Na podniebieniu wytrawne, pełne w smaku i szczególnie harmonijne. Zagwarantuje długotrwały finisz o wielowymiarowych wrażeniach.
sugerowane do serwowania z daniami mięsnymi, serami i wędlinami. Optymalna temperatura podawania to 16-18 °C.
Winnica Tenute Girolamo położona jest w sercu doliny Itria, w południowych Włoszech. Pierwsze winorośle posadzono tam w 2001 roku, żeby w niecałe 5 lat zagospodarować teren o powierzchni ponad 50 ha. Marka postawiła najczęściej na autochtoniczną odmianę Pugliese, ale w jej zbiorach znajdują się także szanowane szczepy z całego świata.