Włoskie wino wytrawne o olśniewającej rubinowej barwie, jaką daje typowo szczep winogron Sangiovese. Chianti to rodzaj napoju, który narodził się w środkowej Toskanii i wyłącznie tam jest stworzony. Do jego składu dodaje się także niewielką ilość owoców ze szczepów Canaiolo Nero, Trebbiano Toscano i Malvasia Del Chianti.
To wydanie otwiera się bogatym bukietem aromatów, pełnym leśnych owoców, a także fiołków. Należycie zbalansowane na podniebieniu, pozwala poznać przyjemnej rześkości, która przynosi niuanse beczki, przypraw i czekolady. Dzięki takiemu połączeniu ma się wrażenie smakowania prawdziwie wytwornego wina o najwyższej jakości.
Serwować w temperaturze 17°C. Nieprzeciętnie pasuje do dań kuchni włoskiej i polskiej - niezwykle potraw mięsnych, m.in. Schabu, kiełbas, pasztetów.
Winnice Castellani to marka, która swoją działalność rozpoczęła już pod koniec XIX wieku, kiedy Alfred - wieloletni wytwórca wina, postanowił rozpocząć butelkowanie i sprzedaż autorskiego trunku.
firma przetrwała wielką powódź w 1966 roku i niszczycielski pożar w roku 1982. Za każdy razem rodzina Castellanich budowała swoją winnicę pokaźniejszą i bardziej progresywną. W ten sposób - dzięki ciężkiej pracy, wieloletnim badaniom winorośli i pomocy technice, stała się szanowaną marką z wyśmienitymi wynikami.