Czerwone wino wytrawne z północy Włoch, obszaru Valpoicella, w prowincji Werona, która słynie z wybornych trunków wysokiej jakości. Wyprodukowane i dojrzewane w winnicy Giuva ze szczepów 50% Corvina, 20% Corvinone oraz 30% Rondinella. Jego nuty składają się na wyrafinowany profil, który zaskakuje głębokością wrażeń oraz aromatów.
Do fermentacji moszcz z winogron zbierany jest w skrzynkach, które pozostawia się na mniej więcej piętnaście dni do uleżenia. Następnie poddaje się go intensywnemu spienieniu oraz fermentacji w niskich temperaturach, za sprawą których nabiera autentycznego charakteru. Finalna rafinacja odbywa się w stalowych kadziach przez okres 3 miesięcy, aż wreszcie wino jest gotowe do zabutelkowania i spożycia.
Valpolicella Valpo Giuva cechuje się świeżym bukietem z dominującymi nutami soczystych wiśni i pysznym finiszem w którym na pierwszy plan wysuwają się niuanse ziół i lukrecji.
Najlepiej podawać to wino do dań z gęsiną, indykiem, kurczakiem, baraniną, a także czerwonym mięsem. Należycie smakuje także zestawione z paletą serów.