Groźnie wyglądająca butelka, która wyróżnia kulturalną przynależność tego niezwykłego whisky! Gold & Gold Samurai to japoński blend z destylarni Yoichi. W pakiecie ze zdejmowaną zbroją oraz hełmem samuraja to limitowane wydanie było początkowo dostępne wyłącznie dla Japończyków w ramach sieci Travel Retail.
napój debiutował już dziesiątki lat temu, w 1968 roku. Produkowany z destylatów w klasycznych miedzianych alembikach i kolumnach destylacyjnych stał się dumnym reprezentantem serii blended malt, w kategorii blendów premium marki Nikka.
Whisky charakteryzuje się subtelnym, słodkim aromatem z obecnością toffi, wanilii, jęczmiennego słodu, karmelków i szczypty rozgrzewających, świątecznych przypraw z imbirem na czele. Na podniebieniu cynamon, rodzynki oraz goździki łączą się ze słodyczą karmelu, pieprzem, a także delikatnym akcentem torfu. Finisz umiarkowanej długości, lekko pieprzny, z wrażeniami cynamonu, imbiru i orzechów.
Destylarnia Nikka od zawsze istniała na skrzyżowaniu kultur, pomiędzy Wschodem a Zachodem, pomiędzy naturą a kulturą, tradycją a innowacją. Producenta założył Masataka Taketsuru, nazywany ojcem japońskiej whisky.
Whiskies firmy Nikka są nieco bardziej szkockie, niżeli te reprezentowane poprzez inne producenta z kraju kwitnącej wiśni, co jednak nie oznacza wcale odtwórczej imitacji. To właśnie Nikka odpowiada za boom na rynku japońskich whiskies, kiedy to - w 2001 roku - produkt destylarni Yoichi otrzymał pierwsze miejsce i tytuł "najlepszego z najlepszych" w ślepym teście zorganizowanym przez periodyk "Whisky Magazine". Był to pierwszy przypadek w
historii, gdy tytuł ten przypadł producentowi spoza Szkocji.