Żubrówka Czarna wywodzi się z jednego z najmocniej dzikich zakątków Europy, jakim jest Puszcza Białowieska. Woda, z której powstaje, czerpana jest z położonych tam najczystszych źródeł. Używana przy produkcji spirytusu najwyższej jakości pszenica, pochodzi wyłącznie z polskich pól, a jej ziarna są starannie selekcjonowane. Żubrówka Czarna jako jedna z pierwszych wódek w Polsce, poddawana była dodatkowo unikalnemu procesowi filtracji węglem drzewnym, w który zamieniły się białowieskie dęby.
Charakter Żubrówki Czarnej podkreślają nie tylko precyzyjnie wyselekcjonowane komponenty wykorzystywane do jej produkcji.
Ta nieszablonowa wódka zamknięta jest w progresywnym opakowaniu – pierwszej na rynku butelce z czarnego, przejrzystego szkła. Szczegóły opakowania nowej Żubrówki: biało-złoty symbol marki, kontrastujący z czarnym szkłem butelki, eleganckie grawery, nawiązujące kształtem do pochodzącej z Puszczy Białowieskiej trawy żubrowej i smukła szyjka usprawniająca staranne nalewanie, nadają jej elitarnego charakteru.