Jedna z dwóch podstawowych odsłon 16-letniej whisky od producenta Aberlour. Wraz ze zmianą miejsca produkcji do regionu Speyside, zmieniła się etykieta napoju, a sam destylat został wzmocniony, co finalnie poskutkowało 43% zawartością alkoholu (zamiast charakterystycznych 40%).
To doskonała szkocka whisky typu single malt starzona w dwóch rodzajach beczek - po bourbonie, a także po sherry oloroso. Kiedy dojrzewający trunek osiągnie już pożądany wiek, whisky z obu rodzajów beczek są ze sobą kupażowane, uzyskując stosowne atrybuty, wielokrotnie doceniane na konkursach w Europie i na świecie.
16-letni Aberlour już od pierwszych chwil olśniewa piękną bursztynową barwą ze złotymi refleksami. Głęboki aromat obfituje w kwiatowe nuty ze słodkim akcentem rodzynek, wzbogaconych subtelną pikantnością gałki muszkatołowej. W smaku gładka, słodka, kwiatowa z lekko pikantnymi nutami. Finisz długi, pełen rozgrzewających przypraw i owocowych smaków.
W zestawie z elegancką puszką, charakterystyczną dla marki Aberlour.
Opakowanie i etykieta mogą nieznacznie różnic się od tej prezentowanej na zdjęciu.