Słodki i bardzo intensywny likier anyżowy, przygotowywany według wiekowej receptury, zatajonej przez rodzinę Molinari. Wiemy jedynie, że powstaje z nasion anyżu gwiazdkowego, cukru, skrupulatnie dostosowanej kombinacji ziół i delikatnych, rzadkich przypraw.
Procesy wykorzystywane w jego produkcji wymagają niezwykłej precyzji. Muszą także spełniać najwyższe standardy jakości - równocześnie w przypadku samej techniki jak i użytkowanych składników. Zakłady produkcyjne Molinari wyekwipowane są w wysokiej klasy sprzęt. Dzięki czemu trunek może nosić w nazwie człon,,Extra", który oznacza jego bezwzględnie najlepsze umiejscowienie w skali pysznych likierów.
Angelo Molinari był doświadczonym gorzelnikiem, kiedy wpadł na pomysł wyprodukowania likieru podobnego do napojów na bazie anyżu - sławnych już od 1800 roku. Sambuca Molinari została wytwarzana w 1944 roku i niezmiennie wykonana jest w ten sam sposób.
Likier ten poleca się serwować do picia z lodem albo kawą.