Piwnica José de Sousa Rosado Fernandesa została założona w 1878 roku i sprzedana w ręce José Marię da Fonseca ponad 100 lat później, w 1986. Posiadłość znajduje się w Reguengos de Monsaraz i to tutaj utrzymywana jest rzymska tradycja produkcji wina od niemal 2 tysięcy lat. Winnica posiada 114 amfor ceramicznych, których używa do starożytnej metody fermentacji trunków, zwaną,,talha".
Jose De Sousa Alentejano jest właśnie winem, którego mała część zostaje tworzona w powyższy sposób. Sok z winogron jest wyciskany w konwencjonalny sposób w baliach, a wcześniej - odszypułkowany ręcznie na stole zwanym,,table of ripanço". Śladowa część moszczu i łodyg poddawana jest fermentacji w talhach, część w naczyniach zwanych lagares, a reszta trafia do zbiorników ze stali nierdzewnej.
użycie metody talha nadaje winom niezwykłej głębi i ziołowego profilu. Po fermentacji wino przechodzi 4-tygodniową macerację, a następne 9 miesięcy spędza w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu.
znamionuje się burgundową barwą. Aromat otwiera się nutami daktyli, liści tytoniu, siana i przypraw. Sprawia wrażenie szczególnie wyważonego i harmonijnego. Na podniebieniu eksploduje owocowością, lekko kwasowy, złożony smak z miękkimi taninami i dębowym tłem.
Jose De Sousa Alentejano najlepiej podawać w temperaturze od 14 do 16ºC. Rewelacyjnie smakuje sparowane z dziczyzną i serami.