Włoskie, wytrawne wino o atrakcyjnej i głębokiej rubinowej barwie, które znamionuje się bukietem pełnym dojrzałych owoców, w głównej mierze jeżyn, jagód oraz morwy i subtelnymi niuansami korzennymi uzupełniającymi smak. Finisz bogaty i owocowy, korzystnie zintegrowany z taninami.
Wino produkuje się ze szczepu Nero d’Avola, który prawdopodobnie pochodzi z Sycylii i aktualnie jest jedną z najszczególniej lubianych odmian w południowych Włoszech. Miejscowi nazywają go,,Principe Sicilliano", czyli sycylijskim księciem. Zbiory przypadają na połowę września, a napój zanim zostanie uwielbiany za gotowy do spożycia, leżakuje około 3/4 lat.
Koine Nero d'Avola najlepiej serwować w temperaturze od 18 do 20 °C. Wspaniale będzie się komponować z pieczonym lub grillowanym mięsem, dziczyzną i twardymi serami.