Ten rzadki gin premium produkuje renomowana, włoska destylarnia Marzadro. Za jego powstanie odpowiada barman Leonardo Veronesi, który używał ginu LUZ w Rivabar Coctail Club. Początkowo przygotowywano go wyłącznie dla jego potrzeb, jednak wraz z rosnącą popularnością zdecydowano się zwiększyć ilość wyprodukowanych butelek.
Krótka i należycie zapamiętywalna nazwa to skrót od słowa,,Luccio", czyli szeroko rozpowszechnionego gatunku szczupaka.
Gin jest wzbogaconym, tradycyjnym trunkiem London Dry, który oprócz jałowca, ma w składzie także 10 innych, skrupulatnie przypasowanych ziół i nut smakowych pochodzących z regionu, m.in. - kwiaty czarnego bzu, migdały, skórkę cytryny, kwiaty oliwek, dziką miętę, anyż, różę i goryczkę.
Gin LUZ charakteryzuje się nieszablonową mocą na podniebieniu i jest nadzwyczajnym przedstawicielem swego gatunku o wyraźnym, regionalnym charakterze.