Białe wino wytrawne, które powstaje z autochtonicznego szczepu Pecorino, pochodzącego z włoskich regionów Marche i Abruzji. Jego nazwa nawiązuje do owiec - po włosku pecora - które wracając z pastwisk, przechodziły przez tereny gdzie rosło owo grono. Owce nad wyraz upodobały sobie tę odmianę winogron z uwagi na ich relatywnie wysoką zawartość cukru. Pecorino to legendarna odmiana, która współcześnie prawie została zapomniana.
Wino już od pierwszej chwili uwodzi bogatym zapachem egzotycznych owoców, takich jak mango, a także papaja, niuansami dojrzałych cytrusów, brzoskwiń, a także kwiatów. Na podniebieniu tak samo przyjemne jak w zapachu, o perfekcyjnej równowadze.
Nagrodzone m.in. Podczas Japan Wine Challenge 2015, China Wine & Spirits Awards 2015, International Wine Challenge 2015.
polecane do serwowania w towarzystwie bruschetty, sałatki caprese, involtini z bakłażana, ceviche i sushi, owoców morza i białych, delikatnych ryb.
świetna temperatura podania: od 8 do 10°C
Winiarnia Tenuta Ulisse została założona w 2006 roku, stając się zarazem symbolem renesansu abruzyjskiego wina. Marka jest nowoczesnym wyrazem wielowiekowej tradycji, pasji, a także poświęcenia dla niełatwego rzemiosła uprawiania ziemi. Agresywnie zagłębiła się w ogromny potencjał specyficznego terroiru oraz powróciła do starożytnych odmian Abruzzo, wprowadzając niemal zapomniane już szczepy z powrotem do łask. Wielokrotnie nagradzana i uznana w winiarskim świecie.