22-letnie wydanie w ciekawej, fuksjowej wersji kolorystycznej. BenRiach Dark Rum dojrzewał przez ponad dwie dekady w amerykańskich dębowych beczkach po bourbonie, a był finiszowany w ciemnych beczkach po karaibskim rumie z Jamajki. Dzięki drugiemu etapowi starzenia zyskał sporo ciekawych cech, które uczyniły go jeszcze bardziej wielowymiarowym i egzotycznych w odbiorze. Butelkowany w 2017 roku bez filtracji na zimno, a także bez nienaturalnych barwników.
Otwiera się aromatem waniliowego syropu i gotowanego kompotu z gruszek. W tle wyczuwalny słodki jęczmień, dębowa przyprawa, a także kandyzowane skórki cytrusów. W smaku pozostawia wrażenia dojrzałych śliwek mirabelek, szerokiej ilości wanilii, imbiru i mandarynek. Na podniebieniu miodowy, z akcentami duszonego jęczmienia, cukru, rumowych beczek oraz świeżych owoców. Finisz długi, pełen rodzynek, czekoladek z rumem, szczypty cynamonu i owoców.
Destylarnia została zbudowana w 1898 roku, w samym środku pól jęczmienia, które rozciągały się u podnóża gór Grampian. Gorzelnia niezmiennie korzysta z dostępnego tuż obok wysokiej jakości ziarna, a wodę czerpie z podziemnych zasobów, które znajdują się głęboko pod terenem siedziby producenta. Początkowo BenRiach działał tylko kilka lat, a następnie z niezależnych przyczyn został zamknięty na dziesięciolecia, aby ponownie otworzyć się w 1965 roku. Wówczas szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę, a po 2004 roku na skutek przejęcia poprzez grupę prywatnych inwestorów - przyspieszyła i zyskała zachwyt na całym świecie.