Szkocka whisky będąca jednym z najłagodniejszych maltów pochodzących z Islay. Na delikatność tego napoju wpływa fakt, iż ujęcie wody dla zakładu położone jest na wzgórzu i woda czerpana jest z niego w taki sposób, iż nie przechodzi poprzez warstwę torfu. Do końca lat 70-tych destylat z gorzelni Bunnahabhain służył tylko do zestawiania blendów (np. Famous Grouse i J&B). W 2002 12-letnia wersja whisky stała się oficjalnie przystępna. Na etykiecie pękatej, grafitowo-karmazynowej butelki tego napoju widnieje postać marynarza za sterem.
Whisky charakteryzuje się świeżymi nutami owocowo-kwiatowymi, z akcentami suszonych owoców, a także subtelną przewagą dymu. W smaku lekka, owocowa, pełna niuansów słodkich orzechów, wanilii i karmelu. Finisz szczególnie trwały, bogaty i wielowymiarowy.
Gorzelnia Bunnahabhain powstała w odludnej okolicy wyspy Islay, na jej północno – wschodnim wybrzeżu, przy ujściu rzeki Margadale, nad cieśniną Islay. Zakład wybudowali farmerzy, bracia Greenlees (jako The Islay Distillery Co.),zwiększyć zyski z uprawy jęczmienia. Nazwa zakładu oznacza „ujście strumienia". Rozpoczęta w 1881 r. Budowa zakładu okazała się niezwykle kosztowna, jako iż w okolicy poza źródłem nieprzeciętnej wody nie było nic - wokół zakładu powstała przystań i osada z całą infrastrukturą. Miasteczko otrzymało nazwę destylarni. Po pięciu latach od powstania The Islay Distillery Co.
zwiążeła się z Glenrothes Distilery ze Speyside, a z fuzji tej powstał Highland Distillers Co.