Wytrawne wino z winnicy Turnau, które powstaje z standardowego dla firmy szczepu Solaris, traktowanego jednak według procedur dla win czerwonych. Poddawane fermentacji w miazdze poprzez okres 3 tygodni, następnie dojrzewa w beczkach typu barrique poprzez co najmniej 18 miesięcy.
To interesujące podejście do owoców skutkuje piękną bursztynową barwą, której wino zawdzięcza także swoją nazwę. Jego bukiet otwiera się niuansami dojrzałego, soczystego jabłka, lekko kwaskowej pomarańczowej skórki, akcentami żywicznymi, aż do kompilacji aromatycznych ziół. Pełne na podniebieniu, bardzo wytrawne, o zaokrąglonym smaku gorzkiej herbaty. Finisz istotnie przyjemny, o lekko słonych wrażeniach.
Turnau Ambre sugeruje się podawać w temperaturze od 10 do 12°C. Najlepiej smakuje w towarzystwie dań kuchni japońskiej i indyjskiej.