19-letni single malt swoją nazwę zaczerpnął od znanych Paps of Jura - stożkowatych gór wznoszących się nad południową częścią wyspy Jura w Szkocji. Whisky początkowo dojrzewa w stosowanych beczkach z amerykańskiego dębu po Bourbonie, a finiszuje w beczkach po Pedro Ximénex (które wcześniej przez ponad 40 lat wykorzystywano do produkcji sherry!). 19-letni okres starzenia to nadzwyczajny czas dla whisky słodowej, aby nabrała nieszablonowego charakteru i bogatego aromatu.
Isle of Jura The Paps to wysokiej jakości trunek wypełniony słodkimi nutami sherry i konwencjonalnym oleistym torfem z którego słynie Jura. Na podniebieniu pozostawia pyszne akcenty suszonych owoców - w tym z reguły grillowanej soczystej brzoskwini, subtelne niuanse wanilii, toffi, ziaren kawy, orzechów, morskiej mgiełki i nieco glonów.
To jedno z najistotniej udanych wyrażeń firmy Isle of Jura - ewidentnie warte spróbowania!