Lekkie, owocowe wino, które cały bukiet subtelnych aromatów oraz przyjemny smak zawdzięcza wysokiej jakości uprawie szczepu Pinot Noir. Winogrona dojrzewają na wspaniale nasłonecznionych wzgórzach Trydentu, które gwarantują im wymagane piaszczysto-gliniane podłoże. Zbiory odbywają się z końcem września, kiedy owoce osiągną idealny kolor. Następnie poddaje się je procesowi fermentacji w stalowych kadziach i przelewa do francuskich, wykorzystywanych beczek dębowych, gdzie napój dojrzewa od 5 miesięcy do pół roku.
wynikiem jest wino o amarantowej barwie, w którym wyczuwalne są dojrzałe, czerwone owoce, takie jak malina czy wiśnia Marasca, leśne owoce i kompozycja słodkich przypraw. Lavis Pinot Nero olśniewa jedwabistą strukturą, która bogata jest także w pełne taniny. Na podniebieniu pozostawia trwałe wrażenie, a także lekko kwaskowato-pikantny finisz.
Wino to sugeruje się podawać z makaronami na bazie sosu pomidorowego i lekkimi, pomidorowymi przystawkami. Rewelacyjnie będzie dopełniać także dania z wołowym carpaccio, a także tatarem. Warto połączyć go także z risottem z borowikami, a także polędwicą wołową w sosie z zielonego pieprzu.
Włoska winnica Lavis swoją nazwę zaczerpnęła od rzeki Avisio, która spływa kaskadami z okolicznych szczytów. Firma została założona około 1948 roku,
jednak rodzinna historia producentów wina rozpoczęła się już w roku 1850.