Naznaczony historią Rittenhouse związany jest z parkiem o tej samej nazwie, który znajduje się w samym centrum Filadelfii, należącej do stanu Pensylwania. Miejsce to kojarzy się w głównej mierze z wykwintnymi apartamentowcami, uwielbianymi restauracjami oraz szykownymi barami.
Whiskey Rittenhouse Rye ma upamiętniać dziedzictwo i oddawać ducha tamtych okolic. Trunek ma wyrazisty, lekko pikantny smak, który jest znakiem rozpoznawczym firmy.
Produkuje się go w zgodzie z tradycją klasycznych żytnich whiskey z Pensylwanii lub Monongahela, które są bardziej ostre i owocowe.
AROMAT: przyjemny bukiet, pełen owoców i zbóż. W tle wyczuwalne są nuty suszonych bananów, słodkich brzoskwiń oraz słodowych ziaren. Można go określić lekkim, a choćby łagodnym.
SMAK: tutaj dzieje się bezdyskusyjnie więcej. W owocowych niuansach pojawia się szczypta białego pieprzu oraz kompozycja bardziej intensywnych przypraw. Jest perfekcyjnie zbalansowany i smaczny.
FINISZ: umiarkowanej długości, pozostawiający na podniebieniu akcenty zwęglonego dębu, suszonych owoców, pieprzu i skóry.
Whiskey nagrodzone tytułem ,,World's Best American Whiskey" na World Whisky Awards w 2010 roku.