firma Pikesville mimo wielu minionych lat, ciągle nie daje o sobie zapomnieć. Pierwszy raz została zaprezentowana szerszej publiczności w latach 90. XIX wieku w Maryland. Niestety nie święciła długo triumfów, ponieważ już wkrótce jej działalność została zawieszona - wraz z wieloma innymi segmentami przemysłu tego stanu zamknięto ją na skutek zmian w przepisach.
Kiedy zmieniło się prawo, firma wróciła i tym samym stała się ostatnią istniejącą częścią Maryland Rye, ponieważ pozostałe działalności nie zostały wskrzeszone. Fason ten widocznie różni się chociażby od Pensylwania Rye, który ma mnóstwo z pikantnych akcentów. Maryland Rye to subtelny i dość delikatny charakter trunków.
Od 1982 roku produkuje się ją pod szyldem Heaven Hill Distillery w Kentucky. Destylat z mieszanki w proporcjach ponad połowy żyta, obszernego dodatku kukurydzy i nieco słodowanego jęczmienia leżakuje poprzez 6 lat w dębowych beczkach nabierając niezwykłych atrybuty smakowych.
AROMAT: nieco suszonych przypraw, kakao, słodkiej lukrecji i karmelowego kremu z dodatkiem delikatnej wanilii.
SMAK: dość wytrawny, lecz z owocowymi nutami i pikantnym żytem. Z wyraźnie wyczuwalnymi goździkami, miodem i szczyptą nugatu. Całość otulona dębową mgiełką.
FINISZ: miękka wanilia, pozostawiająca na podniebieniu wrażenie przypraw i moreli.
napój wyjątkowo doceniony poprzez Jima Murray'a, który określił go jednym z aromatów roku, a także jedną z najkorzystniejszych propozycji od marki Heaven Hill. Przyznał whiskey Pikesville Rye 97.5 na osiągalnych 100 punktów.