Nazwa tego bourbonu nawiązuje do roku, w którym Evan Williams założył tuż przy rzece Ohio pierwszą, działającą destylarnię w Kentucky. Ta minimalna partia trunku pobierana jest z mniej aniżeli 200 beczek. Wiekowa i o wyjątkowo niebanalnym charakterze korzysta z tej samej, konwencjonalnej receptury, która była stosowana ponad 200 lat temu poprzez jej imiennika.
Czas jej starzenia wynosi około 10 lat. Powstaje z proporcji 75% kukurydzy, 13 żyta i 12% jęczmiennego słodu.
Evan Williams zajmuje drugie miejsce w rankingu sprzedaży najszczególniej lubianych bourbonów w Stanach Zjednoczonych.
AROMAT: szczególnie owocowy, z bogatymi nutami miodu, mąki kukurydzianej, karmelowego syropu, a także orzeszków ziemnych. W tle wyczuwalne w dodatku aromatyczne rodzynki oraz akcenty suszonej moreli.
SMAK: początkowo dość łagodny charakter w którym dominuje słodki karmel, wanilia, cytrusy, a także brązowy cukier. Z czasem nabiera głębi dzięki masłu orzechowemu, mięcie oraz drzewnym, ciekawym akcentom. Bez dwóch zdań jest to smak, który zapamiętuje się na długo.
FINISZ: dość niedługi, pozostawiający na podniebieniu ulotne niuanse kukurydzy oraz słodu.
Właścicielem producenta Evan Williams jest niezależna firma Heaven Hill Brands, która od 1935 roku promuje m.in. Wyborne amerykańskie whiskey, koniaki, brandy, giny, likiery, tequile czy rumy.