sugestia od japońskiej destylarni Kaikyo na gin klasy premium, który nosi nazwę południka przebiegającego obok miejsca jego wyrobu. 135 EAST, czyli 135 stopień długości geograficznej wschodniej to staranna lokalizacja miasta Akashi.
Gin jest połączeniem orientu z zachowaniem klasycznych zachodnich praktyk. Równocześnie nawiązuje do okresu Taisho w którym Japonia otworzyła się na świat, pozwalając kulturom z innych krajów przeniknąć do siebie, a nawet nieco się zakorzenić.
W 135 East można więc znaleźć równocześnie tradycyjny London Dry Gin, jak i zwykle japońskie składniki - drzewo cedrowe, liście shiso, chryzantemę, pieprz Sensho oraz obowiązkowe owoce Yuzu.
Bukiet ginu charakteryzuje się głównie subtelnym aromatem Yuzu i rozwija się do przyjemnych nut imbiru, a także kompilacji zmysłowych przypraw. Na koniec pozostawia wrażenie sosnowych niuansów i dość intensywnych cytrusów melodii.
Na podniebieniu wyczuwalne są jagody jałowca oraz miły korzenny smak pełen złożoności i bogactwa.
Finisz jest nad wyraz miły, wykończony nutami pieprzu, a także owoców cytrusowych.