W 1893 roku Roderick Macdonald po odbytej praktyce w szkockiej branży whisky, postanowił założyć własną markę. Swoją pierwszą kolekcję nazwał Highland Queen.
Nazwa związana jest z portem Leith i zakładem produkcyjnym Macdonald & Muir, gdzie Mary Stuart triumfalnie powróciła z podróży do Francji. Następnie została koronowana na Królową Szkotów, stając się bohaterką jednej z najistotniej lubianych szkockich legend.
Highland Queen Majesty Classic to whisky typu single malt w której wyczuwalne są nuty świeżych tropikalnych owoców, przeplatających się z aromatem przypraw i dymnym zapachem dębu.
W smaku ponadto przeważa przeważnie owocowa słodycz, dołącza do niej jednak delikatne waniliowe wrażenie, złączone z niuansami kawy i toffi.
Na finiszu, który jest umiarkowanej długości, wyczuwalne są jednak bardziej pikantne nuty. Na prowadzenie wysuwa się wtedy pieprz, a także gałka muszkatołowa.
Highland Queen Majesty Classic to wspaniała jakość w stosunku do ceny.