Wino wykonane w najkorzystniejszych winnicach, położonych na malowniczych zboczach Piemontu, gdzie wydajność z hektara nie przekracza 50 hektolitrów. Ręcznie zbierane winogrona, poddawane są procesowi fermentacji w temperaturze 28-30°C, po trwającym 8 dni procesie maceracji, naturalny cukier zawarty w owocach zostaje w całości zamieniony na alkohol. Choć Barolo osiąga dojrzałość po upływie 4 lat od zbiorów, potencjał starzenia daje możliwość leżakowania choćby do 20 lat.
Barolo "Marchesi di Barolo", znamionuje się czerwonym kolorem, wzbogaconym o rubinowe refleksy. Aromaty przypraw, wanilii, orzecha laskowego, dzikiej róży, czy kakao tworzą dynamiczny, wyrazisty bukiet. Zwiększenie o korzenne i drewniane nuty potęguje węchowe doznania. Pełny, wytworny smak pozwala integrować wino z potrawami z czerwonego mięsa i dziczyzny. Idealnie łączy się też z serami. 18 poziomów Celsjusza to słuszna temperatura do podawania tego szlachetnego napoju. Ze względu na swą długowieczność i złożony smak nazywane "królem włoskich win".