Auchentoshan Bartender's Malt to specjalna, limitowana seria modnej whisky z gorzelni Auchentoshan - jedynej, która konsekwentnie stosuje cykl trzykrotnej destylacji i która produkuje wyłącznie whiskies rodzaju single malt, a od niedawna także blended malt. Stanowi kompilację destylatów z pięciu zróżnicowanych dekad, wyselekcjonowanych poprzez dwunastu uznanych barmanów z pięciu krajów. Zaproszono ich do gorzelni ze względu na prekursorskie, śmiałe i oryginalne podejście do świata drinków, z którego są znani, a następnie oddano wolną rękę w kwestii składu mieszanki. Znalazły się w niej whiskies wyjątkowo różnorodne: leżakowane w beczkach po bourbonie, sherry i czerwonym winie, w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego. Najstarsza liczyła sobie kilkadziesiąt wiosen, najmłodsza zaś 6. Tak powstał blended malt na miarę XXI wieku. Butelkowany z mocą 47% alk. Obj. Kolor: złoto-miedziany z zielonkawymi refleksami. Zapach: suszone morele, czekolada mleczna i miód, a także akcenty zielonych liści tytoniu. Smak: wyraźny i ekspansywny; na pierwszym planie kwiat wiśni i nuty świeżo pieczonej brioszki, w tle energii dodają akcenty skórki cytrusowej i imbiru. Finisz: rozgrzewający, pikantny i długi.
Auchentoshan Bartender's Malt otrzymała Liquid Gold Award 2019 od popularnego krytyka, Jima Murray'a, autora "The Whisky Bible".
Auchentoshan Bartender's Malt to nie lada gratka dla kolekcjonerów limitowanych edycji whiskies. Fani Auchentoshan mogą się poczuć nieco - i bardzo przyjemnie - zaskoczeni.
Auchentoshan to jedna z sześciu destylarni w regionie Lowlands, które produkują whiskies typu single malt. Znajduje się w zachodniej Szkocji, niedaleko wzgórz Kilpatrick, na przedmieściach Clydebank. Ponieważ z Clydebank do Glasgow, największego miasta w kraju, jest zaledwie kilkanaście kilometrów, tamtejsza whisky bywa nazywana "single maltem z Glasgow", natomiast z uwagi na nad wyraz delikatny i wyraźnie słodki smak, osiągany w procesie trzykrotnej destylacji, niekiedy mówi się o niej wręcz jako o "whisky śniadaniowej".
Sama gorzelnia powstała w 1817 roku. W ciągu kolejnych dwóch stuleci wielokrotnie zmieniała właścicieli, nim ostatecznie, w roku 1994, 100 proc. Udziałów znalazło się w rękach japońskiego giganta - koncernu Suntory. W odróżnieniu od charakterystycznych szkockich single maltów te z Auchentoshan destylowane są trzykrotnie - dwa razy w miedzianych alembikach i raz w kolumnie destylacyjnej. Co tak samo osobliwe, w Auchentoshan wcale nie używa się słodu suszonego dymem torfowym. Zacier fermentuje nie tylko w stalowych tankach, lecz także w kadziach z sosny oregońskiej. W takich warunkach, mniej neutralnie sterylnych, trudno o absolutną powtarzalność, jednak każda partia okazuje się pod jakimś względem wyjątkowa, a tym samym dalsze procesy obróbki, z maturacją na czele, każdorazowo stanowią dla gorzelników rodzaj wyzwania.
Fermentacja jest krótka - trwa ok. 50 godzin, co przekłada się później na specyficzną nutę zbożową, obecną w smaku whisky. Do trzeciej destylacji trafia tylko ta część spirytusu, która została najlepiej oczyszczona - resztę miesza się z kolejną partią, a cały proces powtarza się. Po etapie destylacji otrzymywany jest napój o zawartości 81% alk. Obj. Jest on czystszy w smaku i mocniejszy od single maltów destylowanych dwukrotnie (te zawierają najczęściej 70% alkoholu). Nuty owoców cytrusowych są w nim intensywniejsze, świeższe i bardziej krystaliczne, a i czas dojrzewania odciska na whisky głębsze piętno, ponieważ lepiej chłonie ona nuty beczkowe. Maturacja zachodzi zwykle w beczkach po bourbonie i sherry, a od jakiegoś czasu na dodatek po najwyższej klasy winach - równocześnie czerwonych, jak i białych, najczęściej francuskich.
Whiskies z Auchentoshan zdobyły nie tylko zachwyt krytyków i zwolenników szkockiej, ale także szereg międzynarodowych nagród. Single malty 16- i 18-letnie wyrózniono podwójnymi złotymi medalami na World Spirits Competition w San Francisco (2008), natomiast połączenie Auchentoshan Three Wood i cygar Bolivar Inmensas okrzyknięto najlepsza kombinacją szkockiej i cygara na świecie.