Dwukrotnie destylowany rum z Dominikany o niekwestionowanej wartości kolekcjonerskiej, pochodzący z rezerw rodziny Brugal opatentowanej wyłącznie na jej użytek. Poddawany jest dwuetapowej maturacji, najpierw w beczkach z białego dębu amerykańskiego, następnie w beczkach po hiszpańskiej sherry. Trunek nie opuszcza piwnicy, do czasu, aż nie spełni wyśrubowanych standardów mistrza gorzelniczego Brugal.
Kolor: miedziany z herbacianymi refleksami. zapach: słodki, bogaty z nutami opalanego drewna, rodzynek, suszonych owoców i miodu. Smak: dość słodki, gładki, finezyjnie oleisty; wyczujemy toffi, cukier trzcinowy, jabłka z miodzie, suszone owoce i nieco nut wędzarnianych. Finisz: dość długi z nutami masła, jabłek i toffi.
Rodzina Brugal rozpoczęła wyrób rumów w 1888 roku. Pięć generacji mistrzów gorzelniczych cały swój talent, wiedzę i umiejętności podporządkowywało temu dziedzictwu, dbając o rewelacyjną klasę destylatów, optymalne warunki maturacji, niepowtarzalną kombinację smakową - słowem: pielęgnując i kontynuując te same, wyszczególnione przed blisko 130 laty normy jakości.