Whisky z Islay poddana procesowi dwukrotnej maturacji: po raz pierwszy w beczkach po bourbonie, po raz drugi - w beczkach z nowego, białego dębu amerykańskiego. Obecność nut najczęściej beczkowych, pokaźnie zaznaczona w bukiecie aromatycznym, uwydatniona jest w samej nazwie napoju - QA to bowiem skrótowiec łacińskiej nazwy systematycznej białego dębu - quercus alba. Laphroaig QA nadzwyczajnie łączy standardową dymną torfowość, z której słynie destylarnia Laphroaig, z miękkim i gładkim, korzenno-waniliowym posmakiem dębiny.
Kolor: słomkowy. aromat: torf, wędzonka i morska bryza przełamane nutami wanilii, cynamonu, chili, palonego karmelu i gorzkiej pomarańczy. Smak: początkowo słodkawy z akcentami limonki i trawy cytrynowej, po chwili pojawiają się nuty karmelu, imbiru, lukrecji i przypraw korzennych. Finisz: umiarkowanie długi, gładki i miękki; czuć torf i waniliowo-karmelową słodycz oraz słone niuanse mineralne.