Edycja specjalna popularnej whisky typu single malt z Highlands. Singleton 14 YO poddana pozostała procesowi trzyetapowej maturacji w pięciu rodzajach beczek: w pierwszej kolejności po bourbonie i sherry, następnie po winach ze szczepów pedro ximenez i moscatel, wreszcie zaś - bezpośrednio przed zabutelkowaniem, w celu ułożenia destylatu - w nowych beczkach rodzaju puncheon z europejskiego dębu. Po maturacji nierozcieńczana, butelkowana z mocą 57,6%.
Kolor: słomkowożółty. aromat: typowe dla Singleton białe i żółte owoce (gruszki, jabłka, cytrusy), wzbogacone nutami słodu, miodu i wanilii. W tle nieco drożdży, dyskretna czekolada, nieco konfitur. Smak: whisky lekka, gładka, w pierwszej chwili przypominająca bourbon. Umiarkowanie słodka, owocowa, wyczuwalne akcenty miodu, owoców w karmelu, orzechów laskowych, ziół i wosku pszczelego. Słodycz konkretnie skontrowana wytrawnymi nutami beczkowymi - wyczujemy dębinę, biały pieprz, nuty starego drewna i tostów. Finisz: istotnie taninowy, wytrawny, mocno rozgrzewający.
Singleton 14 YO należy do prestiżowej linii Diageo Special Releases 2018.