12-letni Centenario to przedstawiciel bardziej dojrzałych rumów z destylarni Flor de Cana - linii wyróznionej mianem Centenario.
Flor de Cana powstaje pod ścisłą kontrolą obejmującą wszystkie etapy produkcji, począwszy od doboru surowca, a na leżakowaniu w trafnie stworzonych warunkach skończywszy. Jest to jeden z niewielu rumów, które określa się niekiedy mianem single estate - do jego wyrobu użyto bowiem wyłącznie trzciny cukrowej zebranej w jednym regionie, ściśle biorąc - wokół miejscowości Chichigalpa w zachodniej Nikaragui. Praktyka taka daje najkorzystniejszą gwarancję powtarzalności i zezwala na rzeczywistą kontrolę minimalistycznca. Dodatkow, wszystkie rumy Flor de Cana destylowane są aż pięć razy i dorównują czystością najlepszym wódkom.
Bogata kompilacja aromatyczna urzeka od samego początku. Nos pełen jest przypraw, słodkości i orzechów, po zamieszaniu ujawniają się w dodatku ciepłe nuty owocowo-kwiatowe. W smaku Centenario dominują nugat, karmel i przyprawy korzenne na tle pomarańczy i dębu. Finisz bezsprzecznie dębowy, z nutami przypraw i karmelu. Jest to raczej delikatny, słodki rum, genialny do picia na kostkach lodu, z wodą sodową lub dodatków.
w sytuacji zainteresowania konkretnym wydaniem kartonika, prosimy o wcześniejszy kontakt z biurem.