Szkocka whisky typu blended (mieszana). Producent narodziła się w 1896 roku w Perth. Jej twórcą był Matthew Gloag, kupiec winny i potomek rodu, który od trzech pokoleń handlował whisky. Swój własny napój Gloag nazwał "Red Grouse" na cześć dzikiego ptaka - pardwy, która była i pozostaje jednym ze szkockich symboli. Dekadę później producent przerodziła się w "sławną Grouse" (the Famous Grouse), co odzwierciedlało jej momentalnie rosnącą popularność.
The Famous Grouse Mellow Gold to dzieło mistrza gorzelniczego Gordona Motiona. Powstaje z wyselekcjonowanych destylatów słodowych i niesłodowanych, które częściowo dojrzewały w dwóch rodzajach beczek: po hiszpańskiej sherry i amerykańskiej whiskey (bourbonie). Ma wszystkie atuty oryginalnego blenda, a na dodatek charakteryzuje się głębokim smakiem i łagodną słodyczą. Odnajdziemy w niej dużo wanilii i skórki cytrynowej, a także niuanse ciemnej czekolady i rodzynek sułtańskich. Kolor: miedziany. aromat: migdały, kakao, wanilia, skórka pomarańczowa i suszone owoce. Smak: na pierwszym planie rodzynki, po chwili do głosu dochodzą nuty toffi i biszkoptów. Finisz: dużo skórki cytrynowej i odrobina przypraw korzennych, zwłaszcza cynamonu.