Wino Clos Montblanc Castell Catalunya Blanco to białe wino wytrawne z zachodniej Katalonii - kupaż odmian macabeu (60%) i chardonnay (40%). Powstaje w jednej z nowocześniejszych winiarni w regionie. Krzewy winne uprawiane ą na glebach najczęściej wapiennych - te odmiany macabeu pochodzą ze starych winnic, chardonnay zaś z młodych krzewów rosnących gminie Conca de Barberà. Owoce zbierane są w sierpniu i wrześniu w porze nocnej, a zatem w niższych temperaturach, które pomagają zachować je w udoskonalonej kondycji. Po niedługiej maceracji i dekantacji moszcz fermentuje w kontrolowanej temperaturze 16°C. Fermentacja zachodzi w zbiornikach ze stali rdzoodpornej.
Clos Montblanc Castell Catalunya Tinto cechuje bladożółta, świetlista barwa; w bukiecie aromatycznym kombinacja gruszek i ananasa. Smak wina jest świeży, kwaskowaty, mocno owocowy. Finisz długi i wyraźny. Wio sugerowane nad wyraz do risotta i tłustych ryb i jako aperitif. Podawać schłodzone.
Winiarnia Clos Montblanc zlokalizowana jest w gminie Barberà de la Conca w prowincji Tarragona. W najbliższej odległości znajdują się dwa miejsca o znaczeniu symbolicznym, ważnym dla dziejów Katalonii. Mowa o miasteczku Montblanc, istniejącym na miejscu dawnych rzymskich osad (początki samego osadnictwa w regionie sięgają co najmniej epoki paleolitycznej) i znanym ze średniowiecznych fortyfikacji i o klasztorze Najświętszej Marii Panny w Poblet, który ufundowany został w połowie XII wieku przez hrabiego Barcelony Ramona Berenguera IV i uchodzi obecnie za pierwowzór opactwa cysterskiego w Hiszpanii.
W powietrzu podnosi się tu aromat historii, a cysterski etos pracy widać jeszcze w postawie miejscowej ludności, przyzwyczajonej do codziennego wysiłku i nieustannie dążącej do udoskonalenia tego, co generuje.
Wina Clos Montblanc powstają jednocześnie ze szczepów zwykle lokalnych (tempranillo, grenache), jak i obcych, przeszczepionych na lokalny grunt (merlot, cabernet sauvignon, syrah). Właśnie symbioza swojskiego z obcym stanowi o charakterze tych win: białe łączą w sobie tradycyjną hiszpańską odmianę macabeo z chardonnay i sauvignon blanc, uzyskując tym samym odpowiednią harmonię i balans, różowe zaś wyprodukowane są z odmian takich jak tempranillo, merlot, cabernet i pinot noir, poddanych procesowi fermentacji zwanego fermentacją kaskadową.
W piwnicach Clos Montblanc znajduje się najnowocześniejszy sprzęt do winifikacji, obejmujący m.in. Stalowe zbiorniki i zbiorniki izotermalne, dwie prasy hydrauliczne i jedną prasę pneumatyczną z membraną. Maturacja zachodzi w 1,3 tys. Beczek i tonneaux pochodzących z Francji, Ameryki i Węgier. Nad całością czuwa enolog Josep Vadrí, który może się pochwalić bogatym doświadczeniem skatalogowanym m.in. We Francji, Chile i Australii. Winom swojego wyrobu nadaje on unikalny sznyt, który znamionują szacunek i głębokie zrozumienie dla poszczególnych odmian, a także trafny dobór technik starzenia trunku, tak by każdorazowo uwolnić cały jego potencjał.
w przypadku zainteresowania mocnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.