Białe wino wytrawne z Toskanii. Pochodzi z uznanej winiarni, istniejącej nieustannie od 1893 roku. Powstaje ze szczepu vermentino z niewielką domieszką szczepów regionalnych. Krzewy rosną na glebach piaszczystych, uprawy znajdują się na wysokości ok. 150 m n.p.m. Po wytłoczeniu sok fermentuje poprzez 15 dni w kontrolowanej temperaturze 15°C, proces ten zachodzi w stalowych tankach znikomej i średniej wielkości. Po zabutelkowaniu wino dojrzewa w butelkach poprzez 2 miesiące.
Kolor: wiosennozielony, przymglony, blady. aromat: kombinacja soczystych owoców cytrusowych, zwłaszcza limonki, cytryny, kiwi i grapefruita. Smak: żywy, pełen werwy; wino o korzystnie zaznaczonej kwasowości i potężnej podbudowie mineralnej. Finisz: przeciętnie-długi, mineralny.
Wino polecane bardzo jako aperitif oraz do risotta i owoców morza.
w sytuacji zainteresowania mocnym rocznikiem prosimy o kontakt. Etykieta może różnić się nieznacznie od widocznej na zdjęciu.