W Meksyku organ nadzorczy "Rada regulacyjna do spraw Tequili" (CRT) jest strażnikiem autentyczności produktu. Destylarnia Padre Azul spełnia wszystkie warunki i może umieścić tak niezwykle pożądany znak jakości na swych butelkach. Jedynie destylaty z niebieskiej agawy, rosnącej na określonych obszaqrach
Meksyku, mogą nosić miano tequili. Padre Azul jest wytworzony w stanie
Jalisco. Jest to prawdziwa tequila premium.
Niebieska agawa jest jedną z 400 odmian agawy, najkorzystniejszą do produkcji tequili.
Roślina ta ma najlepsze warunki wzrostu typowo w Jalisco, na meksykańskich wyżynach, gdzie panuje gorący, suchy klimat. W czasie żniw, kolczaste liście niebieskiej agawy sa usuwane, tak iż pozostaje tylko serce, Pina, jak nazywają je Meksykanie. Dopiero po ośmiu latach dojrzewania, serca rośliny mogą być przetwarzane, aby dać Padre Azul unikalny zapach.
Butelki Padre Azul są ręcznie wytworzone i przyozdobione błyskotliwa czaszką. Motyw wiązania na obwolucie butelki gwarantuje niezwykle "rockowy" image tequili Azul.
Padre Azula Añejo, dojrzała tequila, jest przechowywana w dębowych beczkach przez okres co najmniej osiemnastu miesięcy. Głęboka i pełna, o złotej barwie i gładkim smaku. Przeważają akcenty wanilii, cynamonu i suszonych owoców.