Gorzelnia Bushmills najstarszym producentem whiskey na świecie
Gorzelnia Bushmills, której siedziba zawiera się w Irlandii Północnej, zyskała licencję na produkcję destylatów w 1608 roku. Od ponad 400 lat słynie z produkcji najwyższej jakości złocistych trunków, które mają swoich najwierniejszych sympatyków na całym świecie. Nazwa destylarni pochodzi od rzeki Bush, która znajduje się w jej pobliżu, i od angielskiego słowa mills, które oznacza młyny – a te rozsiane były w przeszłości wokół brzegów rzeki. Gorzelnia znajduje się na samym skraju wyspy.
Jednym z najważniejszych momentów w historii destylarni Bushmills były lata 50. XIX wieku. Został wtedy w Irlandii nałożony nowy podatek rolny na jęczmień, co spowodowało, że producenci whiskey w całym kraju zaczęli w produkcji alkoholu stosować tańsze ziarna, na przykład kukurydzę. Firma Bushmills nie zrezygnowała jednak z perfekcyjnej jakości i tradycji i zdecydowano,w produkcji whiskey nadal będzie wykorzystywany wyłącznie jęczmień. Dzięki tej decyzji marka zaczęła zdobywać coraz pokaźniejszy rozgłos i zachwyt, i to nie tylko w Irlandii.
Wkrótce destylarnia wkroczyła na zagraniczny rynek, z reguły amerykański. Pod koniec XIX wieku alkohol tworzony poprzez gorzelnię był dostarczany do wielu zakątków globu dzięki własnemu okrętowi parowemu SS Bushmills. W Stanach Zjednoczonych Bushmills Original stał się później najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey. W rodzimej Irlandii natomiast destylarnia cieszyła się tak dużą popularnością, że postanowiono umieścić ją na irlandzkim banknocie o wartości 10 GBP.
XX wiek był dla producenta czasem, w którym kilkukrotnie zmieniała ona swoich właścicieli. Była między innymi w posiadaniu prywatnego przedsiębiorcy Isaaca Wolfsona i francuskiego koncernu Pernod Ricard. W połowie lat 90. Firmę przejął największy koncern alkoholowy na świecie, czyli Diageo. Od 2015 roku właścicielem Bushmills jest znany producent tequilli – Jose Cuervo. Producent prężnie się rozwija, także pod względem turystycznym – destylarnia jest ciągle rozbudowywana i regularnie organizowane są w niej wycieczki.
nad wyraz gładka i subtelna trzykrotnie destylowana whiskey
Trunki wytwarzane przez Gorzelnię Bushmills wyróżniają się długim, a także szczególnie starannym procesem produkcji. Bushmills Black Bush to whiskey, która poddawana jest trzykrotnej destylacji, a do jej wytwarzania stosuje się innowacyjne, progresywne technologicznie irlandzkie alembiki. Firma do dzisiaj używa wyłącznie słodowanego jęczmienia przy procesie produkcji. Bushmills Black Bush składa się w 80% z Bushmills single malt starzejącej się w beczkach po oloroso i sherry i w 20% z whiskey grain z destylarni Midleton.
klasyczna czarna etykieta i wykwintna butelka w oryginalnej tubie
Czarna etykieta napoju swoim wyglądem przypomina białą etykietę Bushmills Original, jednak podzielona jest na dwie części. Górna charakteryzuje się półokrągłym zakończeniem, jest długa oraz wąska, natomiast dolna jest mniejsza. Obie ozdobione są złoto-czarnymi ramkami.
Etykiety mieszczą się na prostokątnej i szykownej butelce z jasnego szkła. Jest ona udekorowana tłoczeniami, jednocześnie na froncie, jak i na bokach. Zamknięcie butelki tworzono z naturalnego korka, co potwierdza przynależność napoju do klasy Premium.
Butelka z whiskey umieszczona jest w praktycznej, oryginalnie wyglądającej tubie, dlatego doskonale spełni oczekiwania jako podarek dla każdego miłośnika złotego trunku.
Intensywny, a zarazem delikatny smak
Whiskey Bushmills Black Bush odznacza się głęboką bursztynową barwą i intensywnym, bogatym aromatem orzechów i suszonych owoców. Dojrzewanie w beczkach zapewnia trunkowi delikatne i słodkie nuty miodu i wanilii.
Nos: łagodny. Wyczuwalne są nuty sherry, słodu jęczmiennego, wanilii, toffi, masła orzechowego, rodzynek, czekolady, przypraw korzennych, melona, śliwki i orzechów włoskich.
Smak: oleisty, owocowy. Wyczuwalne są smaki ciasta owocowego, miodu, toffi, szarlotki, mlecznej czekolady, brzoskwini, skórki pomarańczowej, lukrecji, dębu i orzechów.
Finisz: trwały. Wyczuwalne są aromaty kremu czekoladowego, miodu, rodzynek, dębu i korzennych przypraw.
Bushmills Black Bush to whiskey, która najlepiej smakuje solo albo na lodzie. Nadzwyczajnie spełni oczekiwania jednak również w eleganckich koktajlach. Warto zespolić ją z pomarańczowym bittersem, skórką pomarańczy, brązowym cukrem i wisienką deserową.
Do miłośników tej whiskey należy Bono, który przyznaje, iż nic tak nie koi jego nerwów jak szklaneczka Black Bush.