The Old Bushmills Distillery, czyli najstarsza na świecie profesjonalna destylarnia
Za oficjalną datę powstania gorzelni Bushmills uznaje się rok 1608. To właśnie wtedy otrzymała ona oficjalną licencję na produkcję złotego napoju. Siedziba destylarni mieści się w Irlandii Północnej, na północnym skraju wyspy, a nazwa producenta nawiązuje do rzeki Bush mieszczącej się nieopodal gorzelni oraz wiatraków (mills) gęsto usianych niegdyś nad brzegami tej rzeki.
Bushmills to producent, która przez ponad 400 lat działalności zdołała zdobyć ogromną popularność i podziw nie tylko w rodzimej Irlandii, ale i na całym świecie. Jednym z ważniejszych momentów w jej historii była połowa XIX wieku, kiedy to pozostała jedyną gorzelnią na wyspie, która zdecydowała się produkować whiskey wyłącznie z jęczmienia zamiast z o mnóstwo tańszej kukurydzy. dzięki temu jakość tworzonych przez nią trunków pozostała na najwyższym poziomie.
Pod koniec XIX wieku producent była w posiadaniu własnego statku parowego SS Bushmills. Dowożono dzięki niemu whiskey na teren nie tylko Europy, ale i Azji czy Stanów Zjednoczonych. W 1920 roku, gdy w USA wprowadzono prohibicję, marka podjęła odważną decyzję i nie zmniejszyła produkcji alkoholu. Zamiast tego cierpliwie czekano, aż sprzedaż alkoholu w tym rejonie świata wróci do normy. Gdy tak się stało i prohibicja w Stanach Zjednoczonych ustała, irlandzka destylarnia natychmiast wysłała do Chicago statek o obciążeniu whiskey tak obszernym, jak nigdy wcześniej.
Wkrótce Bushmills stała się najlepiej sprzedającą się irlandzką whiskey w Stanach Zjednoczonych. Producent pojawiała się regularnie w amerykańskich filmach i reklamach, wpisując się w kanon popkultury. Także w Irlandii firma zyskiwała coraz większe uznanie: rysunek gorzelni pojawił się na irlandzkich banknotach o nominale 10 GBP.
Druga połowa XX wieku oznaczała dla marki burzliwe zmiany na stanowisku jej właściciela. Bushmills należał pomiędzy innymi do prywatnego przedsiębiorcy Isaaca Wolfsona oraz do Irish Distillers Group czy największego koncernu alkoholowego na świecie, czyli Diageo. W 2015 roku właścicielem marki stał się Jose Cuervo – znany producent tequili. Dba on o stały rozwój gorzelni.
Trzykrotny cykl destylacji i nowoczesna technologia
Gorzelnia Bushmills słynie z tego,tworzy whiskey single malt wyłącznie ze słodowanego jęczmienia. Tworzone na miejscu whiskey blended kupażowane są z whiskey grain poprzez zaprzyjaźnioną destylarnię Midleton. Do wytwarzania whiskey destylarnia wykorzystuje nad wyraz nowoczesne technologicznie alembiki irlandzkie, a destylaty są poddawane aż trzykrotnej destylacji. Alkohol następnie miesza się z wodą z lokalnego źródła i umieszcza w dębowych beczkach.
Bushmills Original – bogaty i delikatny smak
Mieszanka leżakuje od 3 do 5 lat w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie i sherry. Zanim jednak do nich trafi, produkuje się ją z potrójnie destylowanej 7-letniej irlandzkiej whiskey single malt i 5-letniej irlandzkiej whiskey zbożowej, czyli grain. Ta pierwsza produkowana jest poprzez gorzelnię Bushmills, natomiast drugą produkuje zaprzyjaźniona destylarnia Midleton.
Bushmills Original bez dwóch zdań stanowi podstawę portfolio producenta. Mimoaktualnie nie ma pewności co do daty powstania pierwszej serii napoju, to wiadomo, iż w latach 40. XX wieku zaliczała się ona z pewnością do grupy blended whiskey.
Bushmills Original to złocisto-miedziana mieszanka o delikatnie słodkim i rozgrzewającym smaku. Jest wprost idealną propozycją dla tych, którzy dopiero zaczynają wkraczać w świat mocnych alkoholi.
Nos: lekki oraz delikatny. Wyraźnie wyczuwa się aromaty białych kwiatów, wanilii, karmelu, cytrusów, świeżego siana, dębu, płatków kukurydzianych oraz crème brulee.
Smak: pełny oraz subtelny. Wyczuwa się nuty jabłek, gruszek, miodu, brązowego cukru, czarnego pieprzu, karmelu, toffi, ciasteczek owsianych i jasnego dębu.
Finisz: błogi. Wyczuwa się wanilię, miód, pieprz oraz dąb.
Degustacja whiskey Bushmills Original
Łagodny i nieco słodszy smak whiskey Bushmills Original powoduje, iż jest ona znakomitą propozycją dla początkujących smakoszy.
Można radować się nią w wersji saute albo wykorzystać jako składnik orzeźwiających koktajli czy drinków. Istotnie polecany jest Highball z wielkimi kostkami lodu, wodą gazowaną, a także limonką oraz połączenie ze Spritem i sokiem z cytryny.
Limitowana edycja zawiera whiskey w dekoracyjnym opakowaniu w zestawie z wysmakowanymi szklankami.