The Old Bushmills Distillery, czyli popularna gorzelnia w Irlandii Północnej
The Old Bushmills Distillery to gorzelnia znana nie tylko w Irlandii, ale i na całym świecie. Jej historia rozpoczęła się ponad 400 lat temu, kiedy to uzyskała oficjalną licencję na produkcję whiskey. Miało to miejsce w 1608 roku, a od tamtej pory złocisty trunek przez nią stworzony wciąż olśniewa kolejne pokolenia smakoszy whiskey.
Destylarnia zawdzięcza swoją nazwę położeniu. Nieopodal niej zawiera się bowiem rzeka Bush, a wokół niej rozsiane były niegdyś liczne wiatraki, stąd druga część nazwy, czyli „mills". Ta najstarsza na świecie gorzelnia produkująca whiskey jest dzisiaj jedną z najszczególniej rozpoznawalnych marek na świecie. Oprócz znakomitej jakości produkowanych trunków swą sławę zyskała ponadto dzięki burzliwej i niezwykle niebanalnej historii.
W połowie XIX wieku w Irlandii wprowadzono podatek na jęczmień, co spowodowało, że wielu gorzelników zaczęło wykorzystywać zamiast niego np. Tańszą kukurydzę. Takiej decyzji nie podjął jednak Bushmills, który nigdy nie zrezygnował z jęczmienia, zachowując tym samym najwyższej jakości whiskey. W 1890 roku, gdy popularność producenta ciągle rosła, udało jej zaopatrzyć się w prywatny statek parowy SS Bushmills. Rozwożono nim butelki whiskey do najdalszych zakątków świata, takich jak USA czy Azja.
Lata 20. XX wieku to czas prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Destylarnia Bushmills nie ograniczyła mimo to swej produkcji. Jak się okazało, była to idealna decyzja, ponieważ gdy tylko prohibicja w USA ustała, do Chicago został wysłany statek obłożony do granic możliwości złocistym trunkiem. Kilkadziesiąt lat później, w połowie XX wieku, Bushmills stał się w głównej mierze kupowaną irlandzką whiskey w Stanach Zjednoczonych i na stałe wpisał się w kanon tamtejszej popkultury (pojawiał się w filmach czy reklamach). Irlandia także doceniła rodzimą firmę – na banknotach o nominale 10 GBP umieszczono siedzibę destylarni.
W połowie ubiegłego wieku rozpoczęły się jeszcze regularne zmiany właścicieli marki. Byli wśród nich pomiędzy innymi Irish Distillers Group (prywatny przedsiębiorca) i Diageo (największy koncern alkoholowy na świecie). W 2015 roku właścicielem gorzelni stała się grupa Jose Cuervo, czyli znany marka tequilli. Od tego czasu destylarnia wciąż się rozwija i rozbudowuje, a Bushmills jest uznawany za trzecią z najlepiej sprzedających się irlandzkich whiskey na świecie.
Trzykrotnie destylowany zacier
Destylat stworzony w gorzelni Bushmills jest widocznie łagodniejszy i gładszy niżeli ten wykonany w innych firmach. Wszystko to za sprawą faktu, że zacier destylowany jest aż trzykrotnie. Poza tym Bushmills wykorzystuje do produkcji alkoholi jedynie słodowanego jęczmienia (nie odszukamy więc w ofercie firmy whiskey z jęczmienia niesłodowanego). Do produkcji złocistego napoju wykorzystuje się innowacyjne technologicznie irlandzkie alembiki, a whiskey leżakuje w beczkach po bourbonie, sherry, oloroso, porto i maderze.
Bushmills Single Malt 16YO nazywana jest trunkiem „trojakiego drewna". Nazwę tę zawdzięcza starzeniu w trzech typach beczek: po bourbonie i sherry drugiego, a także trzeciego , a także w beczkach po porto poprzez ostatnie 9 miesięcy.
Bushmills Single Malt 16YO – sporo warstw smaków
16-letnia whiskey Bushmills Single Malt bezdyskusyjnie należy do najkorzystniejszych irlandzkich trunków. Oszałamia bursztynowym kolorem z różowym refleksem, a także wielością smakowych warstw z wyczuwalnymi owocami, orzechami, a także aromatycznymi przyprawami.
Nos: łagodny. Wyczuwalne są aromaty karmelu, pomarańczy, dżemu truskawkowego, marcepanu, prażonych kasztanów, moreli i czekoladowych pralin.
Smak: słodki oraz pełny. Wyczuwalne są: czekolada, śliwki, orzechy brazylijskie, wiśnie, cynamon, pieprz czarny, toffi, słodkie przyprawy i migdały.
Finisz: długi i trwały. Wyczuwalne są nuty czerwonego wina, czekolady, dębu i pieprzu czarnego.
Stylowa butelka oddająca charakter firmy
Produkty Bushmills znamionują się tym, że zamknięte są w eleganckie jasne i prostokątne szkła z krótką szyjką. Bushmills Single Malt 16YO ma długą i wąską etykietę w śliwkowym odcieniu i o niepowtarzalnym, półokrągłym profilu. Zdobi ją złota ramka. Butelka gromadzi się w prostokątnym pudełku o zaokrąglonych rogach w klasycznym stylu.
Jak degustować?
Bushmills Single Malt 16YO to whiskey, którą najlepiej smakować solo. Nadzwyczajnie spełni oczekiwania do tego niska szklanka typu old fashioned. Można dodać do niej jedną kostkę lodu, która ochłodzi napój, nie rozcieńczając go zbyt szybko.
Ta whiskey to wspaniały upominek dla każdego miłośnika potężnych alkoholi. Niewątpliwie doceni on 16-letnią whiskey wyprodukowaną przez najstarszego na świecie producenta tego napoju. Jej niezapomniany charakter i niezwykły smak pozostaną na długo w jego pamięci.