Szkocka whisky rodzaju blended.wyjątkowy cykl produkcji (tzw. Double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych". Aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo-miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu.
Twórca firmy, John Dewar, rozpoczął swą działalność w 1846 roku w Perth. Zaczynał od skupowania destylatów, kupażowania, a swój trunek oferował w butelkach. Był jednym z pierwszych producentów whisky, który oferował butelkowany towar. To w obfitej mierze przyczyniło się do sporego sukcesu producenta. W 1883 roku Dewarowie zostali mianowani dostawcami whisky na dwór królowej Wiktorii, a od 1902 roku firma Dewar oficjalnie zaopatruje rodzinę królewską w ten wysmakowany napój. Abrefeldy mimo modernizacji pozostaje szczególnie konwencjonalnym zakładem produkcji whisky, gdzie nadal używa się drewnianych kadzi fermentacyjnych. Do wytwarzania szlachetnego trunku jakim jest whisky Dewar’s nie stosuje się komputeryzacji i wykorzystuje alembiki o bardzo szerokich szyjkach.